Press about us

20 June 2019
Kommersant

"Нам интересны медицинские и социальные проекты"

ВТБ, по данным банка, привлек в российскую экономику более $17 млрд за последние десять лет, при этом существенная часть этих средств - в Петербурге, учитывая такие концессионные проекты, как ЗСД и Пулково. О планах развития существующих проектов и новых вложениях в Северную столицу рассказал корреспонденту "Ъ" Яне Войцеховской руководитель департамента финансирования инфраструктуры "ВТБ Капитал" Олег Панкратов.

- На ПМЭФ Смольный и ВТБ заключили соглашение о реализации строительства участка ВСД от примыкания ЗСД до Витебского проспекта (проект оценивается в 35 млрд рублей). Этот участок дороги тоже будет реализован по концессионному принципу с применением механизма минимального гарантированного дохода (МГД)?

- С точки зрения государства, платная автомобильная дорога приносит не только финансовый доход от сбора платы за проезд, но и играет важную роль в экономике региона, его развитии, в повышении качества жизни людей. Поэтому для государства не так важны конкретные доходы от сбора платы за проезд, сколько общий социально-экономический эффект от платной дороги. Более того, государство заинтересовано в том, чтобы плата за проезд оставалась доступной, и, как правило, оставляет решение о сумме платы за проезд за собой, что накладывает серьезные ограничения на доходность платных дорог. Поэтому для государства МГД является разумным подходом для привлечения инвестиций. С точки зрения же инвестора, даже небольшие отклонения от предсказанного трафика или прогнозируемой платы за проезд могут привести к существенному снижению доходности. Мировая статистика показывает, что в среднем экспертные предсказания автомобильного потока по дорогам оказываются завышенными на 20%. Естественно, это те риски, которых инвесторы опасаются, а МГД их нивелирует. Конечно же, если прогнозы по трафику себя оправдывают и плата за проезд остается на прогнозном уровне, то не нужно никакого субсидирования инвестора городом, то есть все доходы покрываются за счет платы за проезд.

- При каком трафике ВТБ готов входить в проект?

- Пока трудно об этом говорить, ожидается еще и капитальный грант: чем он больше, тем меньше риск трафика. Частные инвестиции в проект составят как минимум 10 млрд рублей. Конкретная цифра гранта еще обсуждается.

- Будет ли ВТБ инвестировать во вторую очередь развития Пулково?

- ВТБ является акционером ООО "Воздушные ворота Северной столицы" (ВВСС, оператор аэропорта Пулково. - "Ъ"), поэтому если ВВСС заявляет об инвестициях в следующий этап, то это на четверть наши инвестиции тоже. Действительно, сейчас идут разговоры о второй фазе развития аэропорта, ведется мастер-планирование. Его суть заключается в определении конкретных планов развития: мы должны понимать, как мы будем развивать аэропорт, где мы хотим построить новый терминал, как мы хотим увеличить пропускную способность. По нашим ожиданиям, к концу этого года документ будет подготовлен. В ближайшую пятилетку речь идет о вложениях, которые измеряются сотнями миллионов евро. Как акционер компании мы готовы эти вложения делать, если понадобятся дополнительные деньги, будем поднимать эти деньги на рынке. Как и все участники консорциума, мы с самого начала были готовы продолжать инвестировать в аэропорт. Будет вторая фаза развития, а если понадобится - будет и третья фаза.

- Когда окупятся инвестиции в первый этап? Возможно ли продление срока соглашения о ГЧП?

- Инвестиции такого рода окупаются более десяти лет. Первый этап стоил около €1,2 млрд. Теоретически соглашение о ГЧП может быть пролонгировано после 2039 года, но это решение города. По условиям соглашения о ГЧП по окончании срока соглашения администрация становится стопроцентным собственником созданных объектов, далее она вправе передать инфраструктуру в концессию или управлять ею сама.

- Планируются ли изменения в акционерном капитале ВВСС?

- На сегодняшний день, насколько мне известно, ни у кого нет планов выхода или продажи пакета.

- Довольны ли вы показателями ВВСС?

- Мы видим существенный рост трафика как на внутренних, так и на международных линиях. В прошлом году он составил более 18 млн пассажиров, в этом году мы ожидаем около 20 млн человек. Для сравнения, когда мы получили концессию в 2009 году, мы опирались на трафик 6,9 млн пассажиров. Рассматривалась также возможность использования терминала Пулково-2, но он не отвечает современным параметрам, поэтому использование его в долгосрочной перспективе не планируется. Кроме этого, "аэропортовая наука" говорит о том, что нужно иметь терминальные мощности в одном месте.

- Как будет развиваться инфраструктура подъезда к аэропорту?

- Рельсовый транспорт до Пулково необходим. Метро - это идеальная история, но очень дорогостоящая. Аэроэкспресс тоже пытались несколько раз запустить, но пока безуспешно. Много было разговоров о легкорельсовом транспорте. Администрация города должна принять решение, какой вид транспорта использовать. Кстати, возможен и нерельсовый транспорт - могут ходить автобусы по выделенным полосам с бессветофорным движением, так называемые метробусы. Но, как я уже сказал, с этим должны определиться власти города. Конечно, идея экспресса нам нравится больше, так как это удобно. Автобус или трамвай с большим количеством остановок - это не так удобно для пассажира. Решение непростое - у города много забот, не только с транспортной доступностью Пулково, но и с транспортной ситуацией всего района, ее надо принимать во внимание.

- Какие еще проекты в Петербурге интересны ВТБ?

- Как правило, мы рассматриваем проекты стоимостью более 10 млрд рублей. Теоретически нам интересна портовая инфраструктура. Традиционно в портовую инфраструктуру в России было сложнее инвестировать, чем в дорожную, железнодорожную или аэропортовую. Продолжим инвестировать в платные дороги. Кроме этого, нам интересны медицинские и социальные проекты. Хотелось бы в этом направлении развиваться. Например, мы подписали меморандум о сотрудничестве с компанией "Опека" и прорабатываем возможность совместного строительства в Санкт-Петербурге дома престарелых по концессии. Для ВТБ это не такая большая инвестиция, но мы заинтересованы, потому что такого рода проекты - это в том числе и наша собственная социальная ответственность. Планируется строительство инфекционной больницы в Петербурге. Она может быть организована по следующему принципу: инвестор вкладывает средства в объект, покупает оборудование, содержит его, а государство осуществляет функцию по лечению, предоставляя услуги бесплатно. Конкурс по этому проекту может быть организован в ближайший год.

- Сколько составляют инвестиции ВТБ в Петербург в целом?

- С точки зрения инфраструктуры за последние десять лет мы привлекли в российскую экономику более $17 млрд. Я думаю, что существенная часть этих средств - в Петербурге, учитывая такие проекты, как ЗСД и Пулково.


Corporate Communications VTB Capital
IMPORTANT INFORMATION – TERMS OF ACCESS
FOR INFORMATION ONLY

The information and opinions contained within VTB Capital research reports are prepared by research analysts associated with JSC VTB Capital, VTB Capital plc and their non-U.S. affiliates (each such entity, a “VTB Group entity,” and all such entities collectively, the “VTB Group”). The information, analytic tools, and/or models referenced herein (and any reports or results derived from their use) are intended for informational purposes only. VTB Capital has no obligation to update this information and may cease provision of this information at any time and without notice. The information and opinions described herein may be based on VTB Capital research reports that have already been published and made available to research customers. Accordingly, members or clients of the VTB Group may have acted upon or used the information or conclusions contained in this research report, or the research or analysis on which they are based, before its publication.

NO OFFER, RECOMMENDATION, INDUCEMENT OR ADVICE

This material does not constitute nor is it intended as an offer, inducement, promotion or solicitation for the purchase or sale of securities, investments or other financial instruments. Neither the information contained in the report nor any future information made available with the subject matter contained in the report will form the basis of any contract. This material is not intended to constitute an investment recommendation as defined by Article 3(1) (35) of Regulation (EU) No 596/2014, and related rules and regulations (each as amended). VTB Capital is not acting as a fiduciary. VTB Capital does not provide, and has not provided, any investment advice or personal recommendation to you in relation to any transaction and/or any related securities described herein and is not responsible for providing or arranging for the provision of any general financial, strategic or specialist advice, including legal, regulatory, accounting, model auditing or taxation advice or services or any other services in relation to the transaction and/or any related securities described herein. Accordingly, VTB Capital is under no obligation to, and shall not, determine the suitability for you of any transaction described herein. You must determine, on your own behalf or through independent professional advice, the merits, terms, conditions and risks of any transaction described herein. Any reference to past performance of securities or other financial instruments is for informational purposes only and does not imply or indicate future results.

CONFLICTS OF INTEREST

VTB Group entities do and seek to do business with companies referenced in research reports. Thus, investors should be aware that the VTB Group may have a conflict of interest that could affect the objectivity of this research report. Disclosures on the companies referenced in this report can be obtained by accessing the following webpages:

Research disclosures webpage - http://research.vtbcapital.com/ServicePages/Disclosures.aspx.

Investment Recommendations disclosures webpage https://www.vtbcapital.com/about/information-disclosure/investment-recommendations/

NO LIABILITY

Whilst every care has been taken in preparing the reports, no research analyst, director, officer, employee, agent or adviser of any member of the VTB Group gives or makes any representation, warranty or undertaking, whether express or implied, and accepts no responsibility or liability as to the reliability, accuracy or completeness of the information set out in the reports. Any responsibility or liability for any information contained in the reports is expressly disclaimed. All information contained in the reports is subject to change at any time without notice. No member of the VTB Group has an obligation to update, modify or amend the reports or to otherwise notify a reader thereof in the event that any matter stated in the reports, or any opinion, projection, forecast or estimate set forth in the reports, changes or subsequently becomes inaccurate, or if research on the subject company is withdrawn.

In the United Kingdom, the reports are approved and/or communicated by VTB Capital plc, a bank authorised by the Prudential Regulation Authority and regulated by the Financial Conduct Authority and the Prudential Regulation Authority. The reports are intended for those persons that would be classified as eligible counterparties or professional clients under the Financial Conduct Authority’s Conduct of Business rules. The reports have been made publicly available, and as such, constitute an ‘acceptable minor non-monetary benefit’ pursuant to Article 12(2) Commission Delegated Directive (EU) 2017/593 (as implemented into United Kingdom domestic law and regulation following the United Kingdom’s departure from the European Union). The reports do not intend to communicate an invitation or inducement to engage in investment activity, and as such do not fall within the definition of a Financial Promotion as per s.21 of the Financial Services and Markets Act 2000 (FSMA), and related rules and regulations (each as amended).

Reports are distributed in the European Economic Area (EEA) by VTB Bank (Europe) SE, registered with the number HRB 12169 at the register of companies in Frankfurt am Main and authorised by the Bundesanstalt fur Finanzdienstleistungsaufsicht (Federal Financial Supervisory Authority), Graurheindorfer Strasse 108, 53117 Bonn, Marie-Curie-Strasse 24-28, 60439 Frankfurt am Main and the European Central Bank, Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main to provide banking transactions and financial services. Reports are intended for those persons classified as Eligible Counterparties or Professional Clients pursuant to Directive 2014/65/EU. In the United States, these reports are intended for persons who are considered ‘institutional investors’ as defined by FINRA Rule 2210(a)(4).

In Singapore, the reports are distributed by VTB Capital plc to accredited investors, expert investors or institutional investors only (as defined in the applicable Singapore laws and regulations and are not intended to be distributed directly or indirectly to any other class of person). Recipients of these reports in Singapore are to contact VTB Capital plc, Singapore branch in respect of any matters arising from, or in connection with, this report. VTB Capital plc, Singapore branch is regulated by the Monetary Authority of Singapore.

In Hong Kong, the reports are distributed by VTB Capital Hong Kong Limited, a licensed corporation (CE Ref: AXF967) licensed by the Hong Kong Securities and Futures Commission to “professional investors” (as defined in the Hong Kong Securities and Futures Ordinance and its subsidiary legislation) only.

In Russia, the reports are approved and/or communicated by JSC VTB Capital, a professional securities market participant regulated by the Central Bank of Russia. VTB Capital is not providing either investment advice or individual investment recommendations to the recipients of the reports or any other persons either under Federal Law On Securities Market of 22.04.1996 No. 39-FZ (or related rules and regulations, each as amended) or otherwise. These reports are not advertising as defined in Russian legislation, but are information and analysis not having product promotion as their main purpose and do not provide appraisal within the meaning of the Russian legislation on appraisal activity. Research reports do not constitute a personalised investment recommendation as defined in Russian laws and regulations, are not addressed to a specific client, and are prepared without analysing the financial circumstances, investment profiles or risk profiles of clients.

THESE REPORTS ARE INTENDED FOR ELIGIBLE COUNTERPARTIES OR PROFESSIONAL INVESTORS AS DEFINED IN THE RESPECTIVE JURISDICTION.

The reports are being furnished to certain persons as permitted by applicable law, and accordingly may not be reproduced or circulated to any other person without the prior written consent of a member of the VTB Group. Unauthorised use or disclosure of the reports is strictly prohibited.

By clicking ‘Confirm’ you attest that you are either a professional investor or eligible counterparty and agree to our terms of access as described above. If you are not considered to be a professional investor or eligible counterparty, please click ‘Decline’ and you will be reverted back to the VTB Capital website.