Press about us

26 October 2017
RBC
Ведущий: Телеканал РБК продолжает свою работу в рамках инвестиционного форума ВТБ Капитал "РОССИЯ ЗОВЁТ!". В гостях в нашей студии сегодня Владимир Потапов, Председатель Совета директоров ВТБ Капитал Управление активами. Владимир, приветствую. Спасибо, что нашли время.

Владимир Потапов, Председатель Совета директоров ВТБ Капитал Управление активами: Добрый вечер.

Ведущий:  Чем этот форум отличается от нескольких предыдущих, которые проходили, может быть можно сказать кризисные годы или просто в менее спокойные годы. Инвесторы более спокойные по отношению к российской экономике, каковы их ожидания, какое видение ситуации вообще с российской экономикой?

Владимир Потапов: Ключевое отличие я заметил в вопросах, которые задают инвесторы в этом году по сравнению с вопросами предыдущих лет. Если в предыдущие годы всех волновала цена на нефть, какой она будет, какой будет курс рубля и как это повлияет на экономический рост. Сейчас инвесторы несколько по-другому смотрят на ключевые факторы, которые будут влиять на их решения о локации инвестиций в Россию. И здесь, в первую очередь, отмечается сам рост экономики, рост прибыли компании, в которые они готовы инвестировать. Интересно отметить вопросы по поводу дальнейших перспектив повышения рейтингов от рейтинговых агентств и диверсификации экономики. Очень интересно, что фокус сместился,  то есть цены на нефть и особенно зависимость от цены на нефть считается сейчас менее важным фактором при принятии итогового решения. В целом, глобальные инвесторы находится в консенсусе, что цены на нефть могут оставаться в комфортном для российской экономики коридоре.

Ведущий: Это позитивное достаточно изменение, если говорить об экономическом росте. У нас Минэкономразвития с другими ведомствами рапортуют и достаточно неплохом росте, там 2,2 порядка этой цифры. Насколько этот рост, на ваш взгляд, стабилен или насколько он может быть подвержен влиянию некоторых внешних факторов, может быть, или внутренних. Потому что структурные проблемы в экономике очень сохраняется.

Владимир Потапов: Начиная с четвертого квартала прошлого год, мы видим рост. В этом году ожидается фиксация неплохого роста, порядка 2%. На следующий год мы прогнозируем такие же цифры, даже может лучше. Мы видим несколько факторов роста, в первую очередь,  это инвестиции в основной капитал. Мы наблюдаем возвращение потребителей на рынок на фоне понижения процентных ставок, низкой инфляции и доступности кредитования. Сейчас уже ставки по ипотеке ниже 10%. Все это должно позитивно сказаться на потребительском спросе и на возвращении потребителя на рынок. В части инвесторов, мы отмечаем рост со стороны иностранных инвесторов в прямые и портфельные инвестиции. Глобально российский рынок довольно привлекателен для инвестиций: мы живем в ситуации низкой инфляции, в ситуации роста. Оценки, которые уже сейчас существуют по сопоставимым рынкам, значительно превосходят оценки, по которым торгуются российские компании, при этом в сравнении российские компании выглядят более интересно и привлекательно для международных инвесторов. Все перечисленные факторы являются драйверами роста для российской экономики.

Ведущий: То есть, в инвестициях, очевидно, наблюдается некоторое оживление. Мы наверняка увидим в дальнейшем и некоторые риски. Какие вы видите сейчас, на что стоит обратить внимание, ну как в экономике, так и собственно в инвестициях.

Владимир Потапов: Если говорить про риски, то они могут быть связаны с повышением процентных ставок. Мы наблюдаем сворачивание количественного смягчения, не только в Америке, но, и возможно в Европе. И основной риск может быть связан с поиском паритета между стоимостью финансирования и стоимостью денег для российских компаний.

Ведущий: Мы, в принципе, с этого начали.  Я понимаю, что вопрос достаточно всех утомил, но всё-таки обратно к нефти. Вы ранее давали прогноз на уровне в коридоре 40-50, вы его не пересматривали, всё в принципе так и будет?

Владимир Потапов: Мы рассматриваем некоторые коридоры сейчас. Фундаментально нефть поддерживается довольно эффективным взаимодействием между Россией и странами ОПЕК. Также она поддерживается стабильным ростом спроса на нефть. С другой стороны, очевидно, что есть сланцевая нефть, которая при любом росте цен на нефть становится более прибыльной, что сопровождается вводом больших мощностей. История нефти перестала быть связана с отсутствием нефти. Она стала связана с более технологичным фактором, фактором тех ресурсов, которые в нее инвестируются. Технология - это вопрос времени, ресурсы - это исключительно вопрос  внутренней нормы отдачи на эти инвестиции. Соответственно, при определенном росте цен на нефть, эта отдача становится интересной, поэтому ресурсы аллоцируются в этом секторе.

Ведущий: Еще один вопрос, который тоже, я думаю, вас за эти волатильные годы утомил, это курс нацвалюты. Вот насколько он справедливым вам видится сейчас?

Владимир Потапов: При тех уровнях цены на нефть, которые мы видим, курс рубля является справедливым. Некоторая волатильность к концу года возможна, но в целом рубль находится на справедливых уровнях. Для инвесторов, которые выбирают между рублевыми и валютными активами, на фоне ожиданий дальнейшего снижения процентных ставок, инвестирование в рублевые активы на среднесрочном горизонте может быть очень интересным.

Ведущий: Одна из ключевых тем этого форума, это  цифровизация экономики, цифровизация многих  экономических процессов, отрасли и прочее. Как, собственно, изменение технологического уклада, технологических трендов влияет на инвестбанкинг, вообще на банковскую отрасль в целом, ну и конечно, на Группу ВТБ как-то повлияло? Насколько адаптировались ко всему?  

Владимир Потапов: Если говорить про бизнес по управлению благосостоянием или управлению активами, цифровизация это неотъемлемая составляющая эффективного развития. Многие решения уходят в цифру, они больше не требуют того количества сотрудников и физических  носителей. У нас большой блок работы связан с автоматизацией сделок, мы рассчитываем огромное количество сделок, и без эффективной автоматизации это было бы невозможно. Отдельно стоит упомянуть дистанционные каналы продаж. Безусловно, их использование и улучшение сервиса для клиентов, - является основополагающим для роста бизнеса. Сегодня клиенты уже не готовы часами проводить время на открытие счетов и оформление всех этих бумажных перипетий. Клиент хочет в несколько кликов открыть счет, ещё в один клик перевести туда деньги, купить инвестиционный продукт, получить отчет. Все эти действия ему удобно производить на мобильном телефоне или через онлайн приложение. Поэтому инвестирование в технологии - является важным вопросом для бизнеса по управлению активами. Также следует отметить механизмы инвестиционного консультирования. Услуга инвестиционного консультирования всегда являлась несколько привилегированной, потому что заключалась в коммуникации с квалифицированным экспертом и была просто недоступна для многих розничных клиентов. Развитие таких технологий как модельные портфели, робоэдвайзеры, которые эффективно подстраиваются под происходящие в экономике изменения, является решением для проникновения этих услуг в сегменты более массовой розницы. Автоматизация по основным направлениям – это то, куда мы активно будем инвестировать, чтобы улучшить сервис для наших клиентов.

Ведущий: Спасибо, Владимир. Владимир Потапов, председатель Совета директоров ВТБ Капитал Управление активами был у нас в гостях.

Владимир Потапов: Спасибо.
Corporate Communications VTB Capital
IMPORTANT INFORMATION – TERMS OF ACCESS
FOR INFORMATION ONLY

The information and opinions contained within VTB Capital research reports are prepared by research analysts associated with JSC VTB Capital, VTB Capital plc and their non-U.S. affiliates (each such entity, a “VTB Group entity,” and all such entities collectively, the “VTB Group”). The information, analytic tools, and/or models referenced herein (and any reports or results derived from their use) are intended for informational purposes only. VTB Capital has no obligation to update this information and may cease provision of this information at any time and without notice. The information and opinions described herein may be based on VTB Capital research reports that have already been published and made available to research customers. Accordingly, members or clients of the VTB Group may have acted upon or used the information or conclusions contained in this research report, or the research or analysis on which they are based, before its publication.

NO OFFER, RECOMMENDATION, INDUCEMENT OR ADVICE

This material does not constitute nor is it intended as an offer, inducement, promotion or solicitation for the purchase or sale of securities, investments or other financial instruments. Neither the information contained in the report nor any future information made available with the subject matter contained in the report will form the basis of any contract. This material is not intended to constitute an investment recommendation as defined by Article 3(1) (35) of Regulation (EU) No 596/2014, and related rules and regulations (each as amended). VTB Capital is not acting as a fiduciary. VTB Capital does not provide, and has not provided, any investment advice or personal recommendation to you in relation to any transaction and/or any related securities described herein and is not responsible for providing or arranging for the provision of any general financial, strategic or specialist advice, including legal, regulatory, accounting, model auditing or taxation advice or services or any other services in relation to the transaction and/or any related securities described herein. Accordingly, VTB Capital is under no obligation to, and shall not, determine the suitability for you of any transaction described herein. You must determine, on your own behalf or through independent professional advice, the merits, terms, conditions and risks of any transaction described herein. Any reference to past performance of securities or other financial instruments is for informational purposes only and does not imply or indicate future results.

CONFLICTS OF INTEREST

VTB Group entities do and seek to do business with companies referenced in research reports. Thus, investors should be aware that the VTB Group may have a conflict of interest that could affect the objectivity of this research report. Disclosures on the companies referenced in this report can be obtained by accessing the following webpages:

Research disclosures webpage - http://research.vtbcapital.com/ServicePages/Disclosures.aspx.

Investment Recommendations disclosures webpage https://www.vtbcapital.com/about/information-disclosure/investment-recommendations/

NO LIABILITY

Whilst every care has been taken in preparing the reports, no research analyst, director, officer, employee, agent or adviser of any member of the VTB Group gives or makes any representation, warranty or undertaking, whether express or implied, and accepts no responsibility or liability as to the reliability, accuracy or completeness of the information set out in the reports. Any responsibility or liability for any information contained in the reports is expressly disclaimed. All information contained in the reports is subject to change at any time without notice. No member of the VTB Group has an obligation to update, modify or amend the reports or to otherwise notify a reader thereof in the event that any matter stated in the reports, or any opinion, projection, forecast or estimate set forth in the reports, changes or subsequently becomes inaccurate, or if research on the subject company is withdrawn.

In the United Kingdom, the reports are approved and/or communicated by VTB Capital plc, a bank authorised by the Prudential Regulation Authority and regulated by the Financial Conduct Authority and the Prudential Regulation Authority. The reports are intended for those persons that would be classified as eligible counterparties or professional clients under the Financial Conduct Authority’s Conduct of Business rules. The reports have been made publicly available, and as such, constitute an ‘acceptable minor non-monetary benefit’ pursuant to Article 12(2) Commission Delegated Directive (EU) 2017/593 (as implemented into United Kingdom domestic law and regulation following the United Kingdom’s departure from the European Union). The reports do not intend to communicate an invitation or inducement to engage in investment activity, and as such do not fall within the definition of a Financial Promotion as per s.21 of the Financial Services and Markets Act 2000 (FSMA), and related rules and regulations (each as amended).

Reports are distributed in the European Economic Area (EEA) by VTB Bank (Europe) SE, registered with the number HRB 12169 at the register of companies in Frankfurt am Main and authorised by the Bundesanstalt fur Finanzdienstleistungsaufsicht (Federal Financial Supervisory Authority), Graurheindorfer Strasse 108, 53117 Bonn, Marie-Curie-Strasse 24-28, 60439 Frankfurt am Main and the European Central Bank, Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main to provide banking transactions and financial services. Reports are intended for those persons classified as Eligible Counterparties or Professional Clients pursuant to Directive 2014/65/EU. In the United States, these reports are intended for persons who are considered ‘institutional investors’ as defined by FINRA Rule 2210(a)(4).

In Singapore, the reports are distributed by VTB Capital plc to accredited investors, expert investors or institutional investors only (as defined in the applicable Singapore laws and regulations and are not intended to be distributed directly or indirectly to any other class of person). Recipients of these reports in Singapore are to contact VTB Capital plc, Singapore branch in respect of any matters arising from, or in connection with, this report. VTB Capital plc, Singapore branch is regulated by the Monetary Authority of Singapore.

In Hong Kong, the reports are distributed by VTB Capital Hong Kong Limited, a licensed corporation (CE Ref: AXF967) licensed by the Hong Kong Securities and Futures Commission to “professional investors” (as defined in the Hong Kong Securities and Futures Ordinance and its subsidiary legislation) only.

In Russia, the reports are approved and/or communicated by JSC VTB Capital, a professional securities market participant regulated by the Central Bank of Russia. VTB Capital is not providing either investment advice or individual investment recommendations to the recipients of the reports or any other persons either under Federal Law On Securities Market of 22.04.1996 No. 39-FZ (or related rules and regulations, each as amended) or otherwise. These reports are not advertising as defined in Russian legislation, but are information and analysis not having product promotion as their main purpose and do not provide appraisal within the meaning of the Russian legislation on appraisal activity. Research reports do not constitute a personalised investment recommendation as defined in Russian laws and regulations, are not addressed to a specific client, and are prepared without analysing the financial circumstances, investment profiles or risk profiles of clients.

THESE REPORTS ARE INTENDED FOR ELIGIBLE COUNTERPARTIES OR PROFESSIONAL INVESTORS AS DEFINED IN THE RESPECTIVE JURISDICTION.

The reports are being furnished to certain persons as permitted by applicable law, and accordingly may not be reproduced or circulated to any other person without the prior written consent of a member of the VTB Group. Unauthorised use or disclosure of the reports is strictly prohibited.

By clicking ‘Confirm’ you attest that you are either a professional investor or eligible counterparty and agree to our terms of access as described above. If you are not considered to be a professional investor or eligible counterparty, please click ‘Decline’ and you will be reverted back to the VTB Capital website.