Press about us

7 July 2016
RIA Novosti
ВТБ Капитал Управление Активами, одно из ключевых подразделений "ВТБ Капитала", инвестиционного бизнеса группы ВТБ, за период с начала года привлекло от международных клиентов порядка 350 миллионов долларов, по всему сегменту институциональных клиентов чистый приток средств оценивается в 30-40 миллиардов рублей, рассказал в интервью РИА Новости председатель совета директоров компании Владимир Потапов.

Под управлением компании на конец марта 2016 года находится свыше 330 миллиардов рублей. В структуре портфеля УК два ключевых направления: ликвидные инвестиции (акции, облигации) и альтернативные (недвижимость, венчурные инвестиции, инфраструктура). В ликвидных инвестициях находится порядка 220 миллиардов рублей и порядка 120 миллиардов рублей - в альтернативных инвестициях.

В текущем году компания отмечает серьезное оживление на рынке доверительного управления крупным частным капиталом, что, по мнению Потапова, связано с различными факторами, в том числе с тенденциями деофшоризации и налогового регулирования.
"Мы отмечаем интерес состоятельных частных клиентов к сотрудничеству с крупными компаниями, включая компании с государственным капиталом. Сегодня им нужен стабильный партнер, поэтому снижается традиционное недоверие, которое раньше выражалось в желании вывести активы из России и разместить их в швейцарском банке. Сейчас мы видим обратную тенденцию. Богатые люди, которые хранят свои деньги за границей, для новых денег рассматривает партнеров внутри страны", - говорит Потапов.


МИЛЛИАРД В НЕДЕЛЮ

Дополнительным стимулом является ситуация с депозитами, которые стали давать меньший доход, чем раньше. "Таким образом, два ключевых тренда: желание иметь надежного партнера и снижение ставок по депозитам, являются ключевыми факторами роста привлечений средств в разные типы инвестиционных продуктов. От этого сегмента в среднем мы наблюдаем приток, по моим оценкам, около миллиарда рублей в неделю", - сказал он.

По его словам, другим интересным сегментом являются иностранные инвесторы, которые со стабилизацией экономической ситуации и восстановлением рынка нефти начали принимать те российские риски, которые раньше их сдерживали. У международных клиентов вновь появляется желание инвестировать в российскую экономику. От этого сегмента инвесторов компания оценивает привлечения в размере порядка 350 миллионов долларов с начала года.

В сегменте институциональных инвесторов в УК отмечают поступление активов со стороны компаний страхования жизни. "Этот сегмент был традиционно большим, сейчас компании набирают оборот, и мы наблюдаем рост их интереса. В части пенсионных фондов мы надеемся на изменение ситуации в ближайшие годы, что позволит разморозить поступления и будет способствовать притоку новых денег в эту отрасль. С начала года по всему сегменту институциональных клиентов чистый приток средств мы оцениваем в 30-40 миллиардов рублей", - рассказал он.


ИНВЕСТИЦИОННЫЕ ИДЕИ

По мнению Потапова, в России в настоящее время очень много инвестиционных идей. "Три фактора довлели над оценкой российского рынка: падение цен на нефть, снижение курса рубля и санкции. Во всех трех историях мы достигли своего пика, и ситуация в целом должна улучшаться", - уверен эксперт.

Компания ожидает роста стоимости облигаций в связи с общим снижением уровня процентных ставок в российской экономике. Наблюдаются тренд на снижение инфляции и предпосылки для дальнейшего понижения процентных ставок, в этих условиях облигации должны расти и обеспечивать дополнительный доход, помимо купона.

"Долговой рынок в целом начал открываться, и допускаю, что мы можем увидеть эмиссию еврооблигаций в ближайшее время. При текущих ценах на нефть, инвестировать в России становится довольно привлекательно и предсказуемо, и у компаний появляется желание и возможность занимать деньги", - считает Потапов.

Компания также ожидает роста российских акций благодаря уменьшению дисконта российского рынка к мировым аналогам и росту прибыли российских компаний. Инвестировать в российский риск в целом сейчас интересно и в долгосрочной перспективе очень правильно, подчеркнул собеседник издания.

"Сейчас российские акции торгуются на очень интересных значениях, а если соотносить с прибылью, то показатели можно сравнить с уровнями 2008 года. Все мы помним рост рынка в 2009 году. Возможно, рынок не повторит уровней 2009 года, но с большой вероятностью, он может вырасти на 30-40% от текущих значений", - сказал он.
Кроме того, интересным сегментом для инвесторов с долгосрочными инвестиционными целями, по мнению Потапова, является недвижимость. В силу низкой ликвидности, инвестировать в нее с расчетом на полгода или год не рекомендуется, но если инвестиционный горизонт составляет пять или десять лет, то те ставки аренды и уровни цен, которые наблюдаются на рынке коммерческой недвижимости, являются очень привлекательными, считает он.


СТИМУЛЫ ИНВЕСТИРОВАНИЯ

Как считает Потапов, для стимулирования розничных инвестиций в фондовый рынок нужно, чтобы у клиентов были, как минимум, такие же преференции в части налогообложения, как и при инвестициях в другие продукты. Кроме того, нужна общая образовательная программа, так как уровень знаний и понимания возможностей инвестиций все еще очень низкий. Существует огромный потенциал для будущей работы в части образования населения и стимулирования розничного инвестирования, говорит эксперт.

Другим важным моментом является развитие дистанционных продаж. "Для частных клиентов инвестирование должно быть простым, быстрым и удобным процессом. К примеру, в Китае для покупки паев фонда достаточно зайти на сайт поисковика и нажать две кнопки. В России, к сожалению, это пока невозможно. Предстоит принять целый набор разных поправок на законодательном и процедурном уровнях, чтобы прийти к подобным процессам, а главное, чтобы этот подход и его простоту оценили розничные инвесторы. На это потребуется несколько лет", - сказал Потапов.

Московской биржей проделана огромная работа по созданию инфраструктуры инвестирования, на всех сегментах и для всех классов инвестирования были улучшены требования по корпоративному управлению к эмитентам. Сейчас биржа уделяет большое внимание вопросу защиты прав инвесторов, и в этом направлении российский рынок достаточно развит, подчеркивают в компании.

"Безусловно, частный клиент должен понимать инвестиционные риски того или иного класса активов: акций или облигаций. Конечно, если человек никогда не пробовал инвестировать и не слышал о такой возможности, то у него и не будет желания этому обучаться. А с точки зрения корпоративного управления, инвестировать в российский рынок сейчас не страшно. Как инвестор с многолетним опытом, я считаю, что вероятность встретиться с историями серьезного нарушения прав инвесторов в России сейчас значительно меньше, чем в начале 2000-х и, тем более, в 90-х годах", - сказал он.
Corporate Communications VTB Capital
IMPORTANT INFORMATION – TERMS OF ACCESS
FOR INFORMATION ONLY

The information and opinions contained within VTB Capital research reports are prepared by research analysts associated with JSC VTB Capital, VTB Capital plc and their non-U.S. affiliates (each such entity, a “VTB Group entity,” and all such entities collectively, the “VTB Group”). The information, analytic tools, and/or models referenced herein (and any reports or results derived from their use) are intended for informational purposes only. VTB Capital has no obligation to update this information and may cease provision of this information at any time and without notice. The information and opinions described herein may be based on VTB Capital research reports that have already been published and made available to research customers. Accordingly, members or clients of the VTB Group may have acted upon or used the information or conclusions contained in this research report, or the research or analysis on which they are based, before its publication.

NO OFFER, RECOMMENDATION, INDUCEMENT OR ADVICE

This material does not constitute nor is it intended as an offer, inducement, promotion or solicitation for the purchase or sale of securities, investments or other financial instruments. Neither the information contained in the report nor any future information made available with the subject matter contained in the report will form the basis of any contract. This material is not intended to constitute an investment recommendation as defined by Article 3(1) (35) of Regulation (EU) No 596/2014, and related rules and regulations (each as amended). VTB Capital is not acting as a fiduciary. VTB Capital does not provide, and has not provided, any investment advice or personal recommendation to you in relation to any transaction and/or any related securities described herein and is not responsible for providing or arranging for the provision of any general financial, strategic or specialist advice, including legal, regulatory, accounting, model auditing or taxation advice or services or any other services in relation to the transaction and/or any related securities described herein. Accordingly, VTB Capital is under no obligation to, and shall not, determine the suitability for you of any transaction described herein. You must determine, on your own behalf or through independent professional advice, the merits, terms, conditions and risks of any transaction described herein. Any reference to past performance of securities or other financial instruments is for informational purposes only and does not imply or indicate future results.

CONFLICTS OF INTEREST

VTB Group entities do and seek to do business with companies referenced in research reports. Thus, investors should be aware that the VTB Group may have a conflict of interest that could affect the objectivity of this research report. Disclosures on the companies referenced in this report can be obtained by accessing the following webpages:

Research disclosures webpage - http://research.vtbcapital.com/ServicePages/Disclosures.aspx.

Investment Recommendations disclosures webpage https://www.vtbcapital.com/about/information-disclosure/investment-recommendations/

NO LIABILITY

Whilst every care has been taken in preparing the reports, no research analyst, director, officer, employee, agent or adviser of any member of the VTB Group gives or makes any representation, warranty or undertaking, whether express or implied, and accepts no responsibility or liability as to the reliability, accuracy or completeness of the information set out in the reports. Any responsibility or liability for any information contained in the reports is expressly disclaimed. All information contained in the reports is subject to change at any time without notice. No member of the VTB Group has an obligation to update, modify or amend the reports or to otherwise notify a reader thereof in the event that any matter stated in the reports, or any opinion, projection, forecast or estimate set forth in the reports, changes or subsequently becomes inaccurate, or if research on the subject company is withdrawn.

In the United Kingdom, the reports are approved and/or communicated by VTB Capital plc, a bank authorised by the Prudential Regulation Authority and regulated by the Financial Conduct Authority and the Prudential Regulation Authority. The reports are intended for those persons that would be classified as eligible counterparties or professional clients under the Financial Conduct Authority’s Conduct of Business rules. The reports have been made publicly available, and as such, constitute an ‘acceptable minor non-monetary benefit’ pursuant to Article 12(2) Commission Delegated Directive (EU) 2017/593 (as implemented into United Kingdom domestic law and regulation following the United Kingdom’s departure from the European Union). The reports do not intend to communicate an invitation or inducement to engage in investment activity, and as such do not fall within the definition of a Financial Promotion as per s.21 of the Financial Services and Markets Act 2000 (FSMA), and related rules and regulations (each as amended).

Reports are distributed in the European Economic Area (EEA) by VTB Bank (Europe) SE, registered with the number HRB 12169 at the register of companies in Frankfurt am Main and authorised by the Bundesanstalt fur Finanzdienstleistungsaufsicht (Federal Financial Supervisory Authority), Graurheindorfer Strasse 108, 53117 Bonn, Marie-Curie-Strasse 24-28, 60439 Frankfurt am Main and the European Central Bank, Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main to provide banking transactions and financial services. Reports are intended for those persons classified as Eligible Counterparties or Professional Clients pursuant to Directive 2014/65/EU. In the United States, these reports are intended for persons who are considered ‘institutional investors’ as defined by FINRA Rule 2210(a)(4).

In Singapore, the reports are distributed by VTB Capital plc to accredited investors, expert investors or institutional investors only (as defined in the applicable Singapore laws and regulations and are not intended to be distributed directly or indirectly to any other class of person). Recipients of these reports in Singapore are to contact VTB Capital plc, Singapore branch in respect of any matters arising from, or in connection with, this report. VTB Capital plc, Singapore branch is regulated by the Monetary Authority of Singapore.

In Hong Kong, the reports are distributed by VTB Capital Hong Kong Limited, a licensed corporation (CE Ref: AXF967) licensed by the Hong Kong Securities and Futures Commission to “professional investors” (as defined in the Hong Kong Securities and Futures Ordinance and its subsidiary legislation) only.

In Russia, the reports are approved and/or communicated by JSC VTB Capital, a professional securities market participant regulated by the Central Bank of Russia. VTB Capital is not providing either investment advice or individual investment recommendations to the recipients of the reports or any other persons either under Federal Law On Securities Market of 22.04.1996 No. 39-FZ (or related rules and regulations, each as amended) or otherwise. These reports are not advertising as defined in Russian legislation, but are information and analysis not having product promotion as their main purpose and do not provide appraisal within the meaning of the Russian legislation on appraisal activity. Research reports do not constitute a personalised investment recommendation as defined in Russian laws and regulations, are not addressed to a specific client, and are prepared without analysing the financial circumstances, investment profiles or risk profiles of clients.

THESE REPORTS ARE INTENDED FOR ELIGIBLE COUNTERPARTIES OR PROFESSIONAL INVESTORS AS DEFINED IN THE RESPECTIVE JURISDICTION.

The reports are being furnished to certain persons as permitted by applicable law, and accordingly may not be reproduced or circulated to any other person without the prior written consent of a member of the VTB Group. Unauthorised use or disclosure of the reports is strictly prohibited.

By clicking ‘Confirm’ you attest that you are either a professional investor or eligible counterparty and agree to our terms of access as described above. If you are not considered to be a professional investor or eligible counterparty, please click ‘Decline’ and you will be reverted back to the VTB Capital website.