Press about us

11 July 2012
11.07.2012

Деловой Петербург

Руководитель департамента финансирования инфраструктуры ВТБ Капитал Олег Панкратов рассказал, на какой вид транспорта до Пулково он намерен привлечь 1 млрд рублей, почему так долго не начинается строительство центрального участка ЗСД, а также о планах компании поучаствовать в проекте платной дороги Москва – Петербург.

– ВТБ Капитал участвует в консорциуме «Воздушные ворота Северной столицы», который реализует проект реконструкции аэропорта Пулково в Петербурге. На каком этапе сейчас проект?
– ВТБ Капитал является лидером консорциума «Воздушные ворота Северной столицы», который осуществляет проект реконструкции, развития и эксплуатации на основе ГЧП объектов аэропорта Пулково. Сделано многое: завершены бетонные работы по зданию терминала, сейчас монтируется крыша, идет работа по фасадам. Закуплено все внутреннее оборудование. Начали работы по перронам, гостинице и новому бизнес–центру. Все работы выполняются по плану и должны закончиться в срок.

– Недавно стало известно о том, что структуры Геннадия Тимченко купили одно из зданий в Пулково–2 под терминал бизнес–авиации. Насколько это вписывается в ваши планы реконструкции аэропорта? Повлияет ли сосед на сроки и цену вашего проекта?
– Речь идет о небольшом желтом строении посередине терминального комплекса Пулково–2. Здание историческое – с него фактически начинался аэропорт. Когда мы начинали проект, рассматривали разные варианты его использования, но оно оказалось очень неудобным для пассажирского терминала. Это здание возможно только реконструировать, поскольку оно является памятником архитектуры. Смена его собственника на наши планы никак не повлияет, а выкупать его мы не планировали.

– А у вас в проекте, насколько я понимаю, нет терминала для бизнес–авиации, которому проект Тимченко мог бы составить конкуренцию?
– Нет. У нашего консорциума планов по бизнес–авиации не было. Через Пулково сегодня летает около 10 бизнес–джетов в день. Это мало. Для хорошего бизнеса нужны сотни бортов. Кроме того, в соседнем Пулково–3 недавно закончили строительство терминала для бизнес–авиации. Он и будет конкурировать с проектом Тимченко. А смогут ли два оператора поделить этот рынок? Не знаю. Время покажет.

– Вы полгода назад собирались создавать компанию–оператора под проект «Аэроэкспресс», который решит вопрос транспортного сообщения Пулково с Петербургом. Создана ли эта компания?
– Мы как концессионер аэропорта заинтересованы в любом сообщении города с Пулково. Но решать вопрос о том, в какой форме нужно наладить это сообщение, должно правительство города. Мы в своем проекте предусмотрели место, куда сможет прийти как легкорельсовый трамвай с Московского вокзала, так и аэроэкспресс с Балтийского вокзала. Есть еще третий вариант – метро. Очень хороший, на наш взгляд. Но выбор все–таки за городской властью.

– К чему склоняется город, по вашей информации?
– В последнее время больше говорят о метро. И вы готовы будете войти в финансирование его строительства до Пулково? – Мы говорили, что готовы как миноритарный акционер работать с «Аэроэкспрессом». Можем привлечь для его строительства около 1 млрд рублей. И эта цифра не изменилась. Что касается метро, то во всем мире в него инвестирует государство.

– Давайте поговорим об участии ВТБ Капитал в проекте создания центрального участка Западного скоростного диаметра (ЗСД). Когда наконец начнется его строительство?
– Я полагаю, что осенью. Но рабочее проектирование – эта невидимая, но очень важная часть айсберга – уже ведется. А завершить работы мы должны в 2015 году.

– Год назад вы говорили, что инвестиции в строительство этого участка ЗСД составят 120 млрд рублей. Сумма не изменилась?
– Сумма не изменилась. По условиям конкурса мы должны были сделать предложение по фиксированной цене. Поэтому менять цифру по условиям договора мы не можем. Хотя и дальнейшие изыскания, которые мы проводили, показали, что проект после Госэкспертизы не подорожал – объемы строительных материалов не изменились. И если нам не предложат включить в проект новые развязки, причин для увеличения сметы не будет.

– В рамках ПМЭФ–2012 вы подписали соглашение с пятью банками, которые будут финансировать проект. Это финальный пул кредитных структур или возможно появление в составе новых инвесторов?
– Планов по дальнейшей синдикации у нас нет. Но, если появятся банки, которые захотят приобрести участие в этом проекте, – мы открыты для диалога.

– А как вообще будут делиться вложения в этот проект? Сколько будет кредитов, сколько федеральных и собственных денег?
– Нужно понимать, что 120 млр д рублей – это общая сумма вложений. Она включает инвестиции в само строительство и проценты по кредитам во время стройки. Проект финансируется за счет гранта из федерального бюджета, который составляет около 51 млрд рублей, кредитных средств в сумме около 60 млрд и собственных средств акционеров консорциума в размере около 10 млрд рублей. Кредиты привлечены сроком на 12 лет.

– На каком этапе сейчас проект?
– Последние полгода мы работали над подписанием финансовой документации по проекту. Второе направление, над которым мы работали, – создание ООО «МСС» как постоянно действующей структуры. Здесь мы на финишной прямой. В преддверии начала работ на центральном участке мы также значительно усилили команду консорциума «МСС», генеральным директором которого назначен Алексей Бнатов, имеющий значительный опыт реализации инвестиционных проектов. Алексей работал генеральным директором группы компаний «АГРО– Инвест». К команде присоединились также финансовый директор и директор по строительству. В дальнейшем, кода будем передавать МСС в управление от городского ОАО «ЗСД» участки, которые уже находятся в платной эксплуатации, в компанию начнет приходить профильный персонал – кассиры, специалисты эксплуатационной службы. Организационная структура МСС уже создана, и она может функционировать. Следующие наши шаги – рабочее проектирование и сама стройка.

– Нет ли у проекта технических или политических проблем? Я спрашиваю об этом, потому что вы полгода не могли произвести его финансовое закрытие. Дату несколько раз переносили. Почему?
– Сложностей особых нет. Учитывая международный опыт, я могу сказать, что сделка сложилась в довольно короткие сроки. Ни один инфраструктурный проект не удается закрыть за один день. ЗСД является крупнейшим в мире проектом ГЧП, реализуемым в секторе автодорожного строительства.

– Какой будет срок окупаемости проекта?
– Как правило, мы не смотрим на срок окупаемости. В подобных проектах существуют другие метрики, например доходность. В этом проекте планируемая доходность составляет 15 – 20 % годовых, что является неплохим показателем в рамках международной практики.

– Как оцениваете эффективность схемы ГЧП?
– Считается, что большинство проектов ГЧП реализуются в срок и в рамках заложенных бюджетов. Статистика это подтверждает. По проектам госзакупок статистика хуже. Идея ГЧП заключается в том, что государство привлекает частного инвестора, который принимает часть рисков на себя. Интерес бизнеса в том, что риски ниже, чем в спекулятивных проектах. В результате ниже и доходность. Но она более стабильная и долгосрочная.

– Есть ли у ВТБ Капитал еще какие–нибудь проекты на примете в нашем регионе? 
– Следующий проект, на который нам следует обратить внимание, – это строительство новой автодороги Петербург – Москва. Ее участок со стороны Петербурга скоро выставят на торги. Нам этот проект был бы интересен. Сроки тендера пока не установлены. Но я думаю, он будет в этом году.

– А Орловский тоннель? В рамках ПМЭФ было заявлено, что федеральный бюджет может выделить на него деньги.
– У этого проекта уже есть концессионер, выбранный на конкурсе.   
Corporate Communications VTB Capital
IMPORTANT INFORMATION – TERMS OF ACCESS
FOR INFORMATION ONLY

The information and opinions contained within VTB Capital research reports are prepared by research analysts associated with JSC VTB Capital, VTB Capital plc and their non-U.S. affiliates (each such entity, a “VTB Group entity,” and all such entities collectively, the “VTB Group”). The information, analytic tools, and/or models referenced herein (and any reports or results derived from their use) are intended for informational purposes only. VTB Capital has no obligation to update this information and may cease provision of this information at any time and without notice. The information and opinions described herein may be based on VTB Capital research reports that have already been published and made available to research customers. Accordingly, members or clients of the VTB Group may have acted upon or used the information or conclusions contained in this research report, or the research or analysis on which they are based, before its publication.

NO OFFER, RECOMMENDATION, INDUCEMENT OR ADVICE

This material does not constitute nor is it intended as an offer, inducement, promotion or solicitation for the purchase or sale of securities, investments or other financial instruments. Neither the information contained in the report nor any future information made available with the subject matter contained in the report will form the basis of any contract. This material is not intended to constitute an investment recommendation as defined by Article 3(1) (35) of Regulation (EU) No 596/2014, and related rules and regulations (each as amended). VTB Capital is not acting as a fiduciary. VTB Capital does not provide, and has not provided, any investment advice or personal recommendation to you in relation to any transaction and/or any related securities described herein and is not responsible for providing or arranging for the provision of any general financial, strategic or specialist advice, including legal, regulatory, accounting, model auditing or taxation advice or services or any other services in relation to the transaction and/or any related securities described herein. Accordingly, VTB Capital is under no obligation to, and shall not, determine the suitability for you of any transaction described herein. You must determine, on your own behalf or through independent professional advice, the merits, terms, conditions and risks of any transaction described herein. Any reference to past performance of securities or other financial instruments is for informational purposes only and does not imply or indicate future results.

CONFLICTS OF INTEREST

VTB Group entities do and seek to do business with companies referenced in research reports. Thus, investors should be aware that the VTB Group may have a conflict of interest that could affect the objectivity of this research report. Disclosures on the companies referenced in this report can be obtained by accessing the following webpages:

Research disclosures webpage - http://research.vtbcapital.com/ServicePages/Disclosures.aspx.

Investment Recommendations disclosures webpage https://www.vtbcapital.com/about/information-disclosure/investment-recommendations/

NO LIABILITY

Whilst every care has been taken in preparing the reports, no research analyst, director, officer, employee, agent or adviser of any member of the VTB Group gives or makes any representation, warranty or undertaking, whether express or implied, and accepts no responsibility or liability as to the reliability, accuracy or completeness of the information set out in the reports. Any responsibility or liability for any information contained in the reports is expressly disclaimed. All information contained in the reports is subject to change at any time without notice. No member of the VTB Group has an obligation to update, modify or amend the reports or to otherwise notify a reader thereof in the event that any matter stated in the reports, or any opinion, projection, forecast or estimate set forth in the reports, changes or subsequently becomes inaccurate, or if research on the subject company is withdrawn.

In the United Kingdom, the reports are approved and/or communicated by VTB Capital plc, a bank authorised by the Prudential Regulation Authority and regulated by the Financial Conduct Authority and the Prudential Regulation Authority. The reports are intended for those persons that would be classified as eligible counterparties or professional clients under the Financial Conduct Authority’s Conduct of Business rules. The reports have been made publicly available, and as such, constitute an ‘acceptable minor non-monetary benefit’ pursuant to Article 12(2) Commission Delegated Directive (EU) 2017/593 (as implemented into United Kingdom domestic law and regulation following the United Kingdom’s departure from the European Union). The reports do not intend to communicate an invitation or inducement to engage in investment activity, and as such do not fall within the definition of a Financial Promotion as per s.21 of the Financial Services and Markets Act 2000 (FSMA), and related rules and regulations (each as amended).

Reports are distributed in the European Economic Area (EEA) by VTB Bank (Europe) SE, registered with the number HRB 12169 at the register of companies in Frankfurt am Main and authorised by the Bundesanstalt fur Finanzdienstleistungsaufsicht (Federal Financial Supervisory Authority), Graurheindorfer Strasse 108, 53117 Bonn, Marie-Curie-Strasse 24-28, 60439 Frankfurt am Main and the European Central Bank, Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main to provide banking transactions and financial services. Reports are intended for those persons classified as Eligible Counterparties or Professional Clients pursuant to Directive 2014/65/EU. In the United States, these reports are intended for persons who are considered ‘institutional investors’ as defined by FINRA Rule 2210(a)(4).

In Singapore, the reports are distributed by VTB Capital plc to accredited investors, expert investors or institutional investors only (as defined in the applicable Singapore laws and regulations and are not intended to be distributed directly or indirectly to any other class of person). Recipients of these reports in Singapore are to contact VTB Capital plc, Singapore branch in respect of any matters arising from, or in connection with, this report. VTB Capital plc, Singapore branch is regulated by the Monetary Authority of Singapore.

In Hong Kong, the reports are distributed by VTB Capital Hong Kong Limited, a licensed corporation (CE Ref: AXF967) licensed by the Hong Kong Securities and Futures Commission to “professional investors” (as defined in the Hong Kong Securities and Futures Ordinance and its subsidiary legislation) only.

In Russia, the reports are approved and/or communicated by JSC VTB Capital, a professional securities market participant regulated by the Central Bank of Russia. VTB Capital is not providing either investment advice or individual investment recommendations to the recipients of the reports or any other persons either under Federal Law On Securities Market of 22.04.1996 No. 39-FZ (or related rules and regulations, each as amended) or otherwise. These reports are not advertising as defined in Russian legislation, but are information and analysis not having product promotion as their main purpose and do not provide appraisal within the meaning of the Russian legislation on appraisal activity. Research reports do not constitute a personalised investment recommendation as defined in Russian laws and regulations, are not addressed to a specific client, and are prepared without analysing the financial circumstances, investment profiles or risk profiles of clients.

THESE REPORTS ARE INTENDED FOR ELIGIBLE COUNTERPARTIES OR PROFESSIONAL INVESTORS AS DEFINED IN THE RESPECTIVE JURISDICTION.

The reports are being furnished to certain persons as permitted by applicable law, and accordingly may not be reproduced or circulated to any other person without the prior written consent of a member of the VTB Group. Unauthorised use or disclosure of the reports is strictly prohibited.

By clicking ‘Confirm’ you attest that you are either a professional investor or eligible counterparty and agree to our terms of access as described above. If you are not considered to be a professional investor or eligible counterparty, please click ‘Decline’ and you will be reverted back to the VTB Capital website.